terug naar blogs

Nieuwe features binnen Akeneo 4.0

Akeneo PIM 4.0 biedt enkele nieuwe functies alsook een tal van verbeteringen. Zo introduceren ze hun vernieuwde Asset Manager. Nu nog uitgebreider en meer flexibel! De nieuwe feature Data Quality Insights zal je helpen met het bijhouden en verbeteren van je productinformatie en de consistentie hiervan. Het is daarnaast ook mogelijk om via de Connectiefunctie je Akeneo PIM te koppelen aan andere applicaties via je user interface.

Benieuwd naar wat het in de praktijk kan opleveren? Lees dan zeker verder!

Akeneo PIM 4.0 Updates

Asset Manager

First things first, wat is een asset? Een asset is, makkelijk gezegd, een bestand (afbeelding, pdf, video, …) dat gebruikt kan worden om je product in Akeneo te verrijken. Het is altijd scopable. Dit wil zeggen dat het een andere asset is voor een ander kanaal (e-commerce vs print). Om een voorbeeld te geven: je kan een afbeelding van hoge resolutie nodig hebben voor print maar ook een kleine variant voor e-commerce. En het is altijd localisable, dat wil zeggen dat je documenten in verschillende talen en landen kan aanmaken en bijvoegen.

Assets zijn belangrijk voor je Product Experience Management. Door aanvullende en ontbrekende informatie aan de producten toe te voegen, helpt deze Asset Manager bedrijven hun verhaal en/of brand identity beter te richten naar de klant. Op deze manier verhoog je de emotionele impact dus ook je sales! Het is een functie die ontworpen werd om de unieke behoeftes van B2C en B2B te ondersteunen. Meer flexibiliteit, connectiviteit en een betere gebruikservaring!

Flexibiliteit zorgt voor meer mogelijkheden

Assets worden op dezelfde manier gestructureerd en beheerd als de producten en referentie-entiteiten. Ze behoren ook tot een asset-familie en hebben daardoor bijhorende attributen. Om je een voorbeeld te geven: hieronder kan je een screenshot van een asset in een asset-familie terugvinden.

Je kan zoveel asset-families aanmaken als je nodig hebt, steeds met een ruime keuze aan attributen. Aan de hand van de verschillende attribuuttypes (tekst, single en multiple opties, nummers, mediafile, media links,…) kan je je families structureren. Met de Asset Manager kan je via de mediafile-functie bestanden opladen zoals een JPG-, PNG-, TIF-, PSD-, PDF- of Word-bestand. Via een medialink-attribuut kan je extern gehoste mediabestanden, zoals bijvoorbeeld een afbeelding van een website of een Youtube video, toevoegen en bekijken.

Uploaden van 3rd party media

De verbinding tussen Akeneo en bestaande media stores is vanaf nu ook mogelijk dankzij nieuwe API endpoints. Deze nieuwe functionaliteit laat toe dat je je media kan ophalen uit je DAM (Digital Asset Management), mediaopslag of andere externe bronnen. Akeneo heeft om je te helpen een volledig uitgeschreven documentatie online geplaatst die je hiervoor kan raadplegen.

Een asset library voor een betere visualisatie

Binnen de Asset Manager kan je een asset library terugvinden. Het is een overzicht van de verschillende assets die je zowel in je PIM als extern hebt opgeslagen. Zoals je hieronder op de screenshot kan zien heb je ook een uitgebreide zoekbalk, dit maakt het zoeken naar een bepaalde asset makkelijker.

Link je assets aan producten dankzij de product link rules

Met versie 4.0 kan je een automatische koppeling maken tussen de verschillende assets en je PIM producten. Product link rules save time! Wanneer je een nieuwe asset aanmaakt in Akeneo worden deze regels getriggert en zal de asset automatisch aan het juiste product gekoppeld worden.

Mogelijkheid om je asset afbeeldingen aan te passen

Het gebeurt wel eens dat je je afbeeldingen op voorhand moet comprimeren om ze zo in het juiste formaat op verschillende kanalen te plaatsen. Dankzij deze release kan je je afbeeldingen eenvoudig bewerken vanuit je Asset Manager. Ook hier bespaar je tijd aangezien je geen externe tools meer nodig hebt voor image resizing.

De voordelen van Asset Manager op een rijtje

 • Een betere product experience voor álle gebruikers;
 • Een snelle en eenvoudige connectie tussen je opgeslagen externe assets en je opgeslagen assets in Akeneo. Met deze functionaliteit kan je alles managen op één plaats;
 • Tijdsbesparing door het automatisch linken van assets aan producten.

Data Quality Insights

Qualitative data is everything – zoals ze wel eens zeggen. Spelfouten, inconsistenties en verkeerde opmaak zijn dingen die we soms snel over het hoofd zien. Helaas heeft dit een negatieve impact op de productbeleving. Ook hier heeft de Akeneo 4.0 release een oplossing voor gevonden.

Een data quality dashboard

Dankzij dit overzichtelijke dashboard kan je eenvoudig de kwaliteit van je data meten. Het maakt gebruik van een sorteersysteem dat op basis van verrijking én consistentie werkt. De tool geeft je ook de optie om op één bepaalde categorie of familie te filteren.

Herstel tekortkomende data met de ‘quick action’ optie

De Data Quality Insights tool controleert elk product op inhoud, spelfouten, hoofdletters, … Het stelt zelfs de juiste schrijfwijze voor in meerdere talen, waaronder Frans, Duits, Engels en Spaans.

De voordelen van Data Quality Insights op een rijtje

 • Krijg snel én eenvoudig een overzicht van je productverrijking en consistentie;
 • Meet snel én eenvoudig je datakwaliteit;
 • Je kan de slechte verrijking of consistentie van een product in no-time aanpassen;
 • Meer conversies door het aanleveren van hoogwaardige informatie.

Connections

Met hoe meer connectors je Akeneo PIM verbonden zijn, hoe sterker het wordt! Met de nieuwe feature ‘connections’ is het vanaf nu mogelijk om dit toe te passen. Zo kan je je ERP, MDM, DAM of andere systemen toevoegen om extra productupdates, attributen of assets aan te maken. Verder kan je ook beroep doen op ‘destination connections’. Hiermee kan je bijvoorbeeld vertaalapplicaties of editors toevoegen. Het is écht de bedoeling dat je PIM krachtiger en slimmer wordt om er zo nog meer kwalitatieve data uit te kunnen halen.

Al deze connectors kan je terugvinden op één plaats

Elke applicatie of connector die je aan je Akeneo PIM verbindt kan je terug vinden onder ‘Connections’. Ze worden hier allemaal automatisch gecategoriseerd volgens ‘flow type’ (bron, bestemming of andere). Dit maakt het makkelijker om een onderscheid te maken tussen de verschillende connectors. En om het nóg gebruiksvriendelijker te maken… kan je elke connector voorzien van een logo of afbeelding.

Een gloednieuw dashboard terug te vinden onder het Activity menu

Onder je Activity-menu kan je je connection dashboard terugvinden. Hier kan je opvolgen welke data Akeneo haalt uit de toegevoegde connectoren. Het geeft je een beeld over hoeveel (nieuwe) producten er gecreëerd of geüpdatet zijn in de laatste 7 dagen.

PIM Performance

Het garanderen van goede, kwalitatieve data en gebruiksvriendelijkheid is een topprioriteit voor Akeneo. Deze 4.0 release levert extra prestatieverbeteringen in vergelijking met de 3.2 release.

Betere import uitvoering

 • Verbeterde API productimport van 2x naar 4x;
 • API productmodel importprestatie is verbeterd van 3x naar 6x;
 • Verbeterde CSV productimport van 1.5x naar 9x;
 • CSV productmodel importprestatie is verbeterd van 6x naar 12x.

Betere export uitvoering

 • Verbeterde API exportprestatie van 30% (release 3.2 – release 4.0);
 • Verbeterde CSV exportprestatie 2x (release 3.2 – release 4.0).
Vragen over deze nieuwe release? Let’s get in touch!